Ocet winny jest przypomina wino i posiada mnóstwo cennych właściwości. Stosuje się go w kuchni jako przyprawa do wielu potraw, dodanie go do żywności wpływa też na przedłużenie trwałości – wszystko to przez kwasowy odczyn. Jest również dodatkiem, który nadaje potrawom smaku i aromatu.
Ocet winny – z czego powstaje ten niezwykły produkt?
Naturalna wersja octu winnego produkuje się w wyniku fermentacji białych albo czerwonych winogron, które jednocześnie decydują o jego zabarwieniu. Uczestnikiem tego procesu są bakterie odmiany Acetobacteriace. Cały proces składa się z dwóch etapów – pierwszy polega na tym, że pozbawiony dostępu do tlenu cukier, który mają w sobie winogrona zamienia się w alkohol, a potem gotowe wino pod wpływem czasu staje się kwasem octowym, czyli ocet. Zazwyczaj moc octu waha się od 2 do 11 % i jest wynikiem stężenia fruktozy w owocach oraz precyzji w czasie przeprowadzania procesu fermentacji i czasu. Im krócej trwa, tym ocet winny jest słodszy oraz słabszy.
Ocet winny ma niską kaloryczność, a jednocześnie jest ubogi w składniki odżywcze. Zależnie od gatunku, kaloryczność 1 łyżeczki produktu może zawierać minimalnie 2, a maksymalnie nawet 15 kcal. Nie możemy zapominać, że niestety wartość odżywcza wariantów o obniżonej kaloryczności (czyli np. octu destylowanego) jest niestety bardzo mała.
Ocet winny w diecie – korzyści dla zdrowia
Ocet winny jest składnikiem o całym wachlarzu właściwości leczniczych.
W czym pomaga ocet winny?
Pomaga regulować poziom cukru we krwi – dzięki testom przeprowadzanym na ludziach wiemy, że wzbogacenie diety o ocet winny powoduje obniżenie zarówno poziomu cukru we krwi, jak i poziomu insuliny wzrastającego w niedługim czasie po spożyciu posiłku.
Posiada właściwości antybakteryjne – dzięki antybakteryjnemu działaniu jest niezastąpiony jako lek przeciwko grzybicy paznokci bądź brodawek oraz wszelkich dolegliwości. Można go również wykorzystać przy miejscowym leczeniu przy oparzeniach i infekcjach skóry.
Pomaga redukować poziom cholesterolu – testy na zwierzętach pokazały, że myszy, którym był podawany ocet, cechowały się obniżeniem poziomu cholesterolu. Ostatecznie potrzebna jest większa ilość badań, aby być w stanie dokładnie określić ten związek pomiędzy octem a cholesterolem, jednak pierwsze wyniki testów są bardzo optymistyczne.
Ułatwia kontrolę wagi – według przeprowadzonych badań spożycie octu tuż przed jedzeniem może skutkować zwiększeniem uczucia sytości, a dzięki temu doprowadzać do ograniczania spożycia kalorii oraz, a nawet wpływać na spadek wagi.